Prijava za korisnike:

Pitanja i odgovori

U ovom delu možete naći komentare naših stručnjaka vezano za sva najaktuelnija i najčešće postavljana pitanja. Ako niste našli odgovor na Vaše pitanje - kliknite na "postaviti pitanje u vezi proizvoda". Takođe, možete posetiti deo "Naše kreacije".

Opšta pitanja o proizvodima

 • Da li se kozmetika MIRRA testira na životinjama?
  • Ne. Za dobijanje Sertifikata o registraciji kozmetičkog proizvoda (koji je zamenio Sertifikat o usaglašenosti proizvoda) u akreditovanim laboratorijama centri sprovedenu obavezno testiranje: toksikološki i kliničke studije. Kada izvodite ove testove, životinje se ne koriste.
 • Kako odrediti starosnu grupu za proizvode MIRRA?
  • Kozmetika Mirra nema striktno određene starosne granice. Ni na etiketama, ni u katalozima nećete naći oznake tipa "posle 30 god" ili "do 20 god". Osnovni kriterijum za odabir kozmetičkih sredstava MIRRA je tip kože, njene potrebe i individualne karakterisktike. Odnosno, starosna grupa nije važna, sve je individualno i preporuke zavise od konkretnih problema kože. Ako ne možete sami da odredite koji je tip Vaše kože, pogledajte opis tipova kože i, u skladu sa tim, date već gotove šeme "Naše kreacije".
 • Gde i na koji način treba čuvati vašu kozmetiku?
  • 1. Kozmetički proizvodi čuvaju se na temperaturi koja nije niža od 0 i nije viša od 25 stepeni celzijusovih u originalnom pakovanju proizvodjača (u skladu sa standardom GOST 28303-89 «Kozmetički proizvodi. Pakovanje, etiketiranje, transport i čuvanje.»). To, naravno, ne znači da kozmetiku možete čuvati na temperaturi od +24 stepena C, a na +26 stepeni C ne smete. Jednostavno, što je viša temperatura to će pre doći do oksidiranja. Osnovne komponente naših proizvoda su - prirodne biološki aktivne materije (BAM), masti sa visokim sadržajem nezasićenih masnih kiselina, čak se i emulzije proizvode na bazi prirodnih materija: od biljnih masti i produkata njihove prerade. Sve te materije na višim temperaturama brzo oksidiraju. I, što je više prirodnih aktivnih materija (na primer - LEKOVITI BALZAMI), to je brži proces oksidacije. Za naše proizvode, idealno mesto za čuvanje su male police na vratima frižidera (5-10℃). Naravno, to se ne odnosi na proizvode koje u svom sastavu sadrže minimalne količine BAM ili ih ne sadrže uopšte (na primer - linija GLIKOLIM) - oni mogu da se čuvaju i na sobnoj temperaturi.
   2. A sada, još nešto o uslovima čuvanja na temperaturama ispod 0. Emulzioni preparati (kreme i balzami) mogu da istrpe temperature do -5, -10 stepeni C. Nakon odmrzavanja oni mogu malo da promene svoju strukturu - krema postaje malo tečnija, ali osobine (aktivnost) ostaju nepromenjene. Znači, za uljne preparate zamrzavanje nije problem. Gelovi, međutim, ne trpe niske temperature: njihova struktura se brzo i nepovratno uništava.
   3. Čuvajte kozmetiku MIRRA na tamnim mestima: ona ne sme biti izložena direktnoj sunčevoj svetlosti, ali ni bilo kom drugom veštačkom izvoru osvetljenja! Ako je kozmetika izložena direktnom osvetljenju, čak i ako se nalazi u zatvorenom originalnom pakovanju, posle dva-tri meseca pojaviće se znaci oksidiranja, pre svega promeniće se miris proizvoda, osetiće se prepoznatljivi miris užeglosti.
 • Od čega zavisi boja kreme?
  • Zelena boja i njene nijanse (na primer, Krema za noge, ANTICELULIT balzam) - to je bakar hlorofil dobijen od mrkih algi, uglavnom - morska alga laminaria.
   Žutu, narandžasto-žutu, narandžastu i cigla crvenu boju proizvodima daje beta karotin - provitamin A. Različite nijanse crveno-narandžaste boje, dobijaju se zato što u proizvodnji koristimo nekoliko oblika beta karotina - kako komercijalnih tako i oblika koje, neposredno u proizvodnji, dobijamo po našoj «know-how» tehnologiji.
   Crvenu i ljubičasto-crvenu (crimson) boju, balzamu OBEREG i Kremi za oči, daje shikonin (pigment-antioksidant dobijen od rizoma biljke koja uspeva na dalekom istoku "Lithospermum officinale" (vrapseme,vrapčje seme,divlja proja); U Japanu ovu biljku zovu Cio Cao.
   Svetlo braon nijansu kremi ВЛАГОСБЕРЕГАЮЩЕМ (za očuvanje vlažnosti kože) daje CO2-koncentrat kožice jabuke. Ekstrakt dobijen lipidnom frakcijom iz paradajza je jedan od najefikasnijih antioksidanata i stimulator metabolizma - REPARIRAJUĆI GEL-BALZAM (Krema za reparaciju kože) daje roze-breskva ili breskva boju. Braon boju (BALZAM REVENTON, Tonizirajući gel, Gel za oči i predeo oko očiju, balzam za vrat i dekolte i cink oksidom i dr.) daje epofen -antioksidant i antihipoksant, strukturni analog koenzima Q10. I najzad, homognati ikre kozmetičkim proizvodima daju svoju notu: crna ikra →siva nijansa (UMA BALZAM), crvena ikra →narandžasto -roze boja (MAGIČNA KREMA-GEL).

NEGA KOŽE

 • Da li je obavezno pre svakog dubinskog čišćenja pariti lice?
  • Ne, nije obavezno, a u nekim slučajevima se uopšte ne preporučuje: 1. Ako postoji osip u vidu gnojnih bubuljica (dozvoljene su 2-3 bubuljice koje „sazrevaju”). 2. Ako je koža iz nekih razloga razdražena (crvene fleke, povećana osetljivost). Tačno je samo to da ako prethodno parite lice, čišćenje kože će biti efektivnije. Ovo uopšte ne opovrgava varijantu „čiščenja lica bez parenja”, jer nekome sam proces parenja lica može biti sasvim neprijatan.
 • Pomoću kojih preparata se može otkloniti pigmentacija na licu, i kako to pravilno učiniti?
  • Svakog dana, 3-4 nedelje ili vise, lokalno nanositi KREMU ZA IZBELJIVANJE na pigmentisane delove, plus nanositi BIFIRON ili KREMU ZA UJEDNAČAVANJE TENA KOŽE. Pre izlaska na sunčevu svetlost UVEK koristiti preparat za zaštitu od sunca. Kako biste zaštitili sebe od hiperpigmentacije, ponovite ovakav postupak i u jesen.
 • Kako pravilno nanostiti na kapke specijalna sredstva za taj predeo?
  • Potrebno je nanositi kremu (i masirati kožu oko očiju!) u pravcu gde se koža najmanje rasteže (pratiti takozvane Langerove linije). Na gornje kapke – od unutrašnjeg ka spoljašnjem uglu oka; na donje kapke obrnuto – od spoljašnjeg ka unutrašnjem uglu.
 • Kako pravilno skidati šminku sa kapaka i trepavica pomoću kozmetičkog mleka?
  • Pre svega, nađite vreme ili ga organizujte tako da se skidanje šminke i naknadna nega kapaka obavlja 2 sata pre spavanja. Može i 3 sata, može sat, ali 2-3 sata pre spavanja je poželjno za problematične kapke. Ostatke mleka skinite sa kapaka prokuvanom vodom (vatom). Ako Vas ne mrzi, pripremite vodeni ekstrakt ili mirođije, ili peršuna, ili jednostavno dobar čaj bez arome i skidajte time šminku. Vodeni ekstrakt možete pripremiti, ostaviti u frižideru i slobodno ga koristiti oko 3 dana.
 • Mogu li se koristiti ojačavajući losioni za suvu kožu za predeo oko očiju?
  • Dozvoljeno je obrisati kožu oko očiju. Ne treba posebno trljati oči (donje i gornje kapke), jer rizikujete da povredite sluzokožu oka. Nikakav problem uopšte ne postoji – isperite ujutru oči vodom na vati, a ostalo – losionom.
 • Čime može biti izazvana pojava otoka i krugova ispod očiju?
  • Otoci i krugovi ispod očiju mogu biti kako patološka posledica (alergija, hronični sinuzitis, adenoidi, bolesti kardiovaskularnog sistema, jetre, bubrega itd.), tako i rezultat genetskog nasleđa. Na primer, otok kapaka već u detinjstvu biva baš posledica nasledne konstitucije: hipertrofija okruglog očnog mišića i/ili krvni sudovi u koži pod očima koji su blizu jedan drugom. S godinama brzo slabi koža koja izdržava povećano opterećenje zbog atrofije okruglog očnog mišića, „stare” i krvni sudovi. Prilikom širenja krvnih sudova i otežane limfne drenaže javljaju se otoci. Na koži, koja je izgubila nekadašnje zdravlje, iznenada se pojavljuju bore. Sve je to međusobno povezano: na primer, otoci prouzrukuju rastezanje kože, a to doprinosi stvaranju bora. Sem toga, u tako oslabljenom sistemu postoje svi uslovi za pojavu kile u regiji koja je za to pogodna, kada se potkožno masno tkivo (mada ga tu ima malo), „približava” gornjim slojevima kože. To, sa svoje strane, opet vodi ka poteškoćama u procesima razmene u koži, vodi ka limfedemu. Spolja se sve to manifestuje u vidu „vrećica” ispod očiju, tamnih krugova i visećih gornjih kapaka. Ako nemate nikakve patološke probleme u organizmu, onda možete manje – vise izaći na kraj sa problemima koji se tiču kapaka uz pomoć kozmetičkih sredstava. Ako postoje „kile”, onda ih treba odstraniti, ali svejedno je neophodno ojačavati i ozdraviti kožu periorbitalne regije. MIRRA preporučuje KREMU ZA KAPKE. Naneti malu količinu 1 sat do dva sata pre spavanja. Otoci će se smanjiti, bore će se zategnuti, ali će se one možda još više ispoljiti nakon toga što je otok spao: tokom otoka koža je rastegnuta, a posle otklanjanja otoka, prirodno, „višak” kože doprinosi pojavi bora. Međutim, sada neće biti otežana razmena materija, zato će se bore brže „izglačati”. Za intenzivnu negu kože periorbitalne regije – ULJANA KOMPOZICIJA ZA KOŽU KAPAKA s koncentratom ikre lososa. Ova kompozicija se može nanositi uveče, naneti jednu kap, i obavezno oko 2 sata pre spavanja. Kombinovati sa KREMOM ZA KAPKE preko dana. Ako imate mogućnost da budete kod kuće, onda kompoziciju koristiti i preko dana. S obzirom na to da je preparat jak, važno je isprva proveriti „tolerantnost” – prvi put ga nanesite preko dana, na primer, na kožu jagodice, bliže spoljašnjem uglu oka, i ispratite reakciju. BALZAM REVENTON ojačava zidove krvnih sudova, povećava njihovu elastičnost, smanjuje intenzitet otoka, smanjuje umor očiju – posebno posle dugotrajnog vizuelnog opterećenja, na primer, prilikom rada za komjuterom ili prilikom duge vožnje automobila. Nanosi se uveče lakim dodirivanjem očne regije jagodicama prstiju. Lepo, vidljivo i brzo GEL ZA KONTURU zateže kožu kapaka. Zato mnogi vole da ga koriste pred „izlazak na svetlost dana”. Mraz onemogućava njegovu upotrebu.
 • S čime može biti povezano modro ispod očiju i otekli kapci ujutru, ako nema vidljivih zdravstvenih problema?
  • Jedan od jasnih razloga može biti rad za računarom. Kod nekih je takva reakcija malo izražena, a kod drugih je to ozbiljan problem. Svedite šminku na minimum i obavezno skidajte šminku po povratku sa posla. Postavite sebi jednostavna pitanja: odmarate li tokom posla, radite li vežbe za oči, koristite li specijalne zaštitne naočare – jer to je veoma važno za zdravlje očiju. Kada dođete kući, pripremite losion za oči, na primer, jednostavno od hladnog čaja (crni ili zeleni čaj – samo bez ikakvih aroma). Skinite šminku, lezite, i oko 15 minuta mirno odležite, pošto ste naneli losion. Ovo je star i proveren metod. Zatim se podvrgnite “tačkastoj” masaži: domalim prstima desne i leve ruke lagano pritiskajući masirajte orbitalne kosti očiju (nekada se govori „orbita oka”) u sledećem pravcu: od spoljašnjeg ugla po donjem delu ka unutrašnjem uglu. I od unutrašnjeg ugla oka (tu takođe obavezno lagano pritisnite dva-tri puta) po gornjem delu (pod obrvom) ka spoljašnjem uglu oka. Tako ponovite nekoliko puta. Zatim energično protrljajte svoje dlanove i stavite dlanove na oči (desni dlan na desno oko, levi – na levo), prsti će se naći na čelu. Osetite toplotu i komfor, opustite se na minut – dva. Zatim sklonite dlanove, otvorite oči, i osetićete kako je prijatno kada su se oči odmorile. Koristite ULJANU KOMPOZICIJU ZA KOŽU KAPAKA uveče, tokom jednog meseca. Preparat treba stavljati (bukvalno po kap, kap i po) strogo po orbitalnoj kosti. Sat – dva pre spavanja, ne kasnije. To je važno. KOMPOZICIJA se može nanositi kombinovanjem laganih i tačkastih pokreta koje smo iznad opisali. Samo u tom slučaju zaobilazite unutrašnji ugao oka, zato što esencijalna ulja ne treba da dođu u dodir sa sluzokožom. Radi smanjenja modrih kolutova stimulišite mikrocirkulaciju. Ovde će Vam pomoći REVENTON, koji možete samostalno koristiti mesec dana sat – dva pre spavanja, ili kombinujte naizmenično sa ULJANOM KOMPOZICIJOM ZA KOŽU KAPAKA. Ili preporučujemo novinu kompanije MIRRA – Gel-korektor za otklanjanje otoka ispod očiju – brzo odstranja vrećice ispod očiju i posvetljuje tamne krugove, a takođe obnavlja tonus kože.
 • Koja se sredstva za negu kože mogu koristiti kao maska za kapke?
  • Maska se može napraviti od KREME ZA KAPKE. Naneti tanji sloj, mirno odležati oko 15 – 20 minuta. Zatim obavezno (!) skinuti ostatke kreme vlažnim tamponom (dobro ga nakvasiti vodenim ekstratom , na primer, mirođije, peršuna). Takva maska se može napraviti od MULTIVITAMINSKE KREME, HIDRATANTNE KREME ZA SUVU KOŽU, GELA ZA KONTURU. Sledeća mogućnost su uljani losioni za kapke. Dve tanke trake vate potopiti u biljno ulje (preporučujemo MIRRASIL-2 ili -3) i staviti na kapke. Odležati. Dalje koristiti gorepomenute maske. Sada na temu mešanja preparata. ULJANA KOMPOZICIJA ZA KOŽU KAPAKA je veoma jak preparat. Dve kapi ovog ulja su dovoljne za tretiranje cele regije oko očiju, tako da ako pomešate dve kapi preparata sa KREMOM ZA KAPKE, dobićete smesu veoma jakog dejstva. Za dame u zrelim godinama se predlaže sledeća varijanta: ULJANA KOMPOZICIJA ZA KOŽU KAPAKA za regiju oko očiju, kao i obično, a odozgo, uključujući i kapke – MULTIVITAMINSKI SASTAV (HIDRATANTNA KREMA ZA SUVU KOŽU ili GEL ZA KONTURU). GEL ZA KONTURU nanositi samo na kapke, gde nema uljane „podloge” KOMPOZICIJE ZA KOŽU KAPAKA (u dodiru sa masnom podlogom uništavaju se mikrokapsule GELA ZA KONTURU). Preko ULJANE KOMPOZICIJE se može nanositi GEL ZA KONTURU tek sledećeg dana! Masku koristiti jednom nedeljno.
 • Kopleks protiv celulita
  • Koliko se vremenski drže naneseni preparati AC-1,2: u prvom slučaju je nanesen tanak sloj, a u drugom slučaju – obmotavanje tela?
   Vreme nije ograničeno, ali je poželjno ne manje od 10 minuta.
   Šta treba naneti posle skidanja preparata AC-1,2?
   Poželjno je jednostavno isprati toplom vodom, nikakvi dodatni tretmani nisu potrebni.
   Ima li kontraindikacija za tretman (vaskularna mreža u predelu bedara)?
   U seriji „Anticelulit” nema kontraindikacija koje su povezane sa prisustvom vaskularne mreže. Nasuprot, komponente tih preparata ojačavaju zidove kapilara.
   Može li se koristiti AC-kompleks za predeo stomaka u cilju sagorevanja masnih naslaga?
   Da, može.
   Može li se primeniti AC-komplet za borbu protiv strija?
   Moguć je minimalan efekat prilikom primene AC-2 ili korišćenja samo losiona-aktivatora. U tom slučaju ima veći efekat BALZAM PROTIV CELULITA ili BALZAM ZA GRUDI.
   Gubi li se efikasnost ako se AC-kompleks ne koristi svakog dana, nego na dva dana?
   Efikasnost se neće izgubiti, ali će se smanjiti. Shodno tome, tretman će duže trajati.
   Ima li kontraindikacija prilikom korišćenja tretmana u trudnoći?
   Direktnih kontraindikacija nema, međutim mi ne bismo preporučili borbu protiv celulita u toku trudnoće. Bilo koje aktiviranje bilo kakvih procesa u organizmu , uključujući i delovanje na mikrocirkulaciju + sagorevanj masti, što je u ovoj ili onoj meri uticaj na metabolizam – razmenu materija, a u period trudnoće je bolje „ne opterećivati” organizam dodatno – već ima pune ruke posla. Poželjno je početi terapiju posle završetka peroda dojenja. Strpite se. :) Da li se AC1/AC2, losion-aktivator nanosi pre ili posle treninga?
   Bolje je kompleks koristiti posle treninga.
   Može li se kombinovati program protiv celulita sa aparatom za masažu? Shodno tome, ako može, pitanje je kako ga koristiti? Pre ili posle masaže?
   Može. Preporučuje se korišćenje kako za vreme masaže (bez losiona-aktivatora), tako i posle, ali tada već sa losionom. Koliko je pakovanja programa protiv celulita potrebno za tretman kako bi se postigli vidljivi rezultati?
   Kako su istraživanja pokazala, prosečno je potrebno jedno, masimum dva pakovanja za tretman. Pritom, ne treba zaboraviti na pravilnu ishranu i fizičku aktivnost.
   Ako dobro shvatam, nema svrhe da žene sa trećim-četvrtim stadijumom razvoja celulita očekuju posebno čudo?
   Ako se pozabavite sobom, ne budete nestrpljivi, započnete pravilnu ishranu, masirate se i budete fizički aktivni, tj. ako zaista poželite da promenite sebe, uspećete sve. Otići će i višak kilograma i celulit u bilo kom stadijumu.. Najvažnije je da budete dosledni i da ne žurite.
   Dodatne informacije se nalaze u našoj brošuri „Anticelulit”.

ZAŠTITA OD SUNCA

 • Možete li objasniti koje supstance deluju kao UV filteri u sredstvima MIRRA?
  • Ulogu filtera, pre svega, vrše sami filteri sunca usvojeni u EU. Takoreći kanonski, zakonski. U formule sredstava za zaštitu od sunca ulaze biljni ekstrakti i njihova svojstva, imaju izražena antiradikalna i antioksidativna svojstva, vitamine E i C. Kompleks vitamina C i bioflavonoida taksifolina apsorbuje UV zračenje u 210 – 340 nanometara. Takav sastav je omogućio smanjenje koncentracije samih filtera, dobivši pri tome visoke SPF. Kreme bez specijalnih filtera, ali sa bogatim antioksidativnim sastavom: biljnim uljima sa sezamolom (susamovo), skvalenom (aromatsko), vitaminom E (maslinovo, sojino, od grožđa), sa ekstraktom zelenog čaja, jele, deteline i lucerke, sa karotenoidom ( beta-karoten, likopen), sa vitaminima E i C štite kožu od lučenja: neutrališu slobodne neutrale, smanjuju broj ćelija oštećenih UV zračenjem, štiti od oštećenja imunih ćelija (Langerhans). Konkretni primeri: MULTIVITAMINSKI, OBNAVLJAJUĆI, MAGIČNI, UMA-BALZAM, BIOBALANS, AKVA SPREJ, TONALNI GEL, FITOBALZAM... Sada konkretno o filterima za sunce i sprektu zaštite. UV zračenje spektra B (UVB) – kratkotalasni: 290-320 nm. UV zračenje spektra A (UVA) – dugotalasni: 320-400 nm. U samom spektru A se razlikuje njegov kratkotalasni deo UVA II, to je 320-400 nanometara i dugotalasni deo UVA I, to je 340-400 nm. Krema-gel SPF 8 UV filter (INCI) – Ethylhexyl Methoxycinnamate štiti u rasponu 290-320 nm (UVB), kompleks susamovog i maslinovog ulja - u rasponu 320-340 nm: to je UVB (delom) i UVA II, tj, krema-gel SPF 8 štiti od UVB/UVA II. Krema-sprej SPF 15: (INCI) Ethylhexyl Methoxycinnamate pruža zaštitu u rasponu 290-320 nm, (INCI) Titanium Dioxide u rasponu 290-700 nm, (INCI) Benzophenone-4 – u rasponu 250-350 nm. Krema-sprem SPF 18 štiti od UVB/UVA zračenja. Krema SPF 22 Ethylhexyl Methoxycinnamate и Octyl Triazone pruža zaštitu u rasponu 290-320 nm, Titanium Dioxide u rasponu 290-700 nm, Benzophenone – 4 – u rasponu 250-350 nm. Koncentracija filtera je veća nejgo u Kremi-spreju. Na taj način Krema SPF 22 štiti po svim rasponima UVB/UVA zračenja.
 • Od kog uzrasta mogu da se koriste Mirra proizvodi sa zastitnim faktorom od sunca?
  • Posebna sredstva sa zastitnim faktorom od sunca za decu sadrze iste filtere kao i za odrasle, jednostavno kolicina sredstva je maksimalno umanjena. Nemamo sredstva za zastitu posebno za decu, ali prema dugogodisnjoj primeni u praksi Krem-gel SPF 8 pogoduje posebno osetljivoj i problematicnoj kozi i uspesno ga koriste i deca. Sto se tice starosnog doba uopste, pravila su sledeca: do 6 meseci starosti kreme za suncanje uopste nisu preporucljive, jedino nakon konsultacije sa lekarom i u nekom posebnom slucaju. Dalje, ako stitite kod deteta samo otkrivene delove i regije tela, smatra se da se ne moze naneti steta po zdravlje, samo boljitak. Za potpuniju zastitu najbolje je koristiti Krem-sprej SPF 15 (za ramena, ruke i sve ono sto moze da izgori bez neophodnog nadzora). Deci najmladjeg uzrasta se u principu ne preporucuje da budu direktno izlozeni suncu. Ukoliko se tako nesto ipak desi, to moze da bude samo u odredjenom vremenskom periodu gde deca moraju biti odevena i sa kapicama. Ukoliko se preporuka ne postuje, onda ce SPF 15 biti dovoljna zastita. Naravno, radi se o bezbednim casovima – do 10 casova ujutru i posle 16 casova popodne.
 • Kako da se zastitimo od fotostarenja?
  • Efikasna zastita od fotostarenja koze je kompleksna. Jedan od nacina je koriscenje kreme za suncanje, drugi je umereno izlaganje suncu, treci je obavezno koriscenje sredstava koja su bogata antioksidantima, a cetvrti je ishrana bogata betakarotenom i likopinom (crveni plodovi – voce), kao i vitaminima. Sve to zajedno predstavlja sistemsku zastitu od sunca.
 • Moze li da se koristi Akva-sprej za osvezavanje lica na suncu?
  • Moze, nus pojave prilikom koriscenja Akva spreja na suncu nisu ustanovljene. Ima dobru “letnju” formulu: sadrzi i antioksidante i neophodnu vlaznost. Ako imate u vidu upravo zastitu od sunca, bilo bi bolje da odaberete sredstvo za to. A nakon toga, kod kuce, obavezno upotrebite REPARIRAJUĆI GEL-BALZAM, Akva sprej, sa Fitobalzamom ili MAGIČNA KREMA-GEL.

NEGA KOSE

 • Šta je najbolje da se preduzme kod opadanja kose?
  • Opadanje kose je samo odraz onih nedostataka u vašem organizmu koji se pojavljuju pod uticajem spoljnih faktora (stres, negativno okruženje, agresivnost, promena načina ishrane), kao i pod uticajem bolesti unutrašnjih organa. Kako bi se efikasno rešio problem opadanja kose trebalo bi da se analizira uzrok takvog njenog stanja (emocijalni stresovi, dijeta, preležane bolesti itd.). A dovesti kosu do stanja „rasipanja“ moguće je samo, u slučaju da se koren kose dosta dugo vremena ne hrani. „Izgubiti“ zdravu kosu nije baš tako jednostavno, pa čak i ako se pere neadekvatnim sredstvima (maksimum može postati lomljiva i bez sjaja). U svakom slučaju upotreba vitamina MIRRAVIT, MIRASIL-2, MIRRA-CINK, MIRA-SELEN bila bi od koristi. I naravno, Maska za kosu koju možete pokušati da upotrebite u početnoj fazi bar svaki drugi dan, a zatim 1-2 nedeljno za potvrdjivanje efekta upotrebe. Takodje je potrebno da se pravilno izaberu sredstva za pranje kose i sredstva za ispiranje kako se ne bi oštetila preostala kosa. Naša sredstva su idealna za Masku pošto sadrže slične sastojke što dovodi do smanjenja rizika da se koža glave iritira i pozitivno utiče na stanje kose.
 • Na koji način maska utiče na rehabilitaciju kose?
  • Najčešći tip ćelavosti kod muškaraca i žena je androgenetska alopecija (ćelavost). Razlikuju se ženski i muški tip. Androgenetska alopecija se ispoljava vizualno na vrlo karakterističan način. Pri ćelavosti muškog tipa primećuje se proredjivanje kose u predelu iznad slepočnica (I stepen). To je početak ćelavosti. II stepen – proredjivanje kose u predelu čela i potiljka. To su ćelavost i bald mesta. III stepen je rašireno ćelavljenje u centralno-temenskom delu (pardon, „ćelavske zakrpe“) Kada ta ćelavost napreduje kosa ostaje samo na malom delu izmedju čeonog i centralno-temenskog predela (IV stepen). Kroz izvesno vreme nestaje i to ostrvce kose (V stepen). I tu se neometano možete diviti obliku lobanje, nije to ni loše!Ženski tip androgenetsdke alopecije se ogleda u postojanju ovalnog predela proredjivanja kose u centralno-temenskoj oblasti. U zavisnosti od stepena „proredjivanja“ razlikuju se 3 faze. Bitan „ženski“ pokazatelj ćelavosti je nepostojanje ćelavosti nad slepočnicama i čelom. Znači, klinički pokazatelji kod muškaraca i žena se razlikuju, ali je mehanizam ćelavosti jednak. . Kakav je on? Pogledajte koren, gospodo......koren kose. Jer kosa raste upravo od korena, tačnije od okruglog zadebljanja na svom kraju – od korena kose. Njegove ćelije obrazuju kosu. Koren sa zadebljanjem se nalazi u vlasnoj vrećici, i sva ta „izraslina“ je udubljena u kožu. Ispod kosne vrećice i zadebljanja se nalaze krvni sudovi i nervi. Krv doprema kosi osnovnu hranu za rast, kao i materije koje regulišu aktiovnost ćelija vrećice, koje sačinjavaju kosu. Kada se poveća osetljivost ćelija kosnih vrećica na androgene (muške polne) hormone razvija se taj tip ćelavosti – adrogenetski. U uprošćenom obliku mehanizam razvoja je sledeći: pod uticajem fermenta 5-alfa reduktazi koji se nalazi u ćelijama kosnog zadebljanja muški polni hormon testosteron se oblikuje u aktivniji 5-alfa dihidrotestosteron. Isti se veže za receptore osetljivih ćelija, prodire u ćeliju i remeti sintezu belančevina koje su potrebne za normalno oblikovanje i rad kose. Pošto je faza aktivnog rasta kose skraćena ona postaje kraća.Vlasne vrećice pstepeno odumiru, čvrste vlasi kose se tanje, gube boju i postaju теряют цвет и pretvaraju se u malje (karakteristično obeležje androgenetske alopecije). Ponavljam, taj mehanizam je isti o kod muškaraca i kod žena. Tim pre što se „program“ ćelavljenja aktiviran genom ćelavosti h3 (hairless 3) takodje realizuje na taj način. Mehanizam delovanja Maske za rehabilitaciju kose je zasnovan na blokiranju rada fermenata, koji izazivaju prevremeno opadanje kose – jedan od razloga pojave alopecije. Osim toga, preparat aktivira snabdevanje krvi kože glave i vlasnih zadebljanja, reaktivira kapilarnu mrežu i doprinosi obrazovanju novih kapilara. Kao rezultat takvog kompleksnog delovanja uspostvlja se ponovno deljenje ćelija vlasnih zadebljanja (rast nove kose), normalizuje se ishrana kose (učvršćenje i izlečivanje kose, prevencija prevremenog opdadanja). Maska obezbedjuje takodje dodatnu ishranu.Biljni ekstrakti doprinose i postepenoj normalizaciji rada masnih žlezda. Postoji mnogo „startnih“ razloga opadanja kose. Nervni stres, bolest, nedostatak vitamina i mineralnih elemenata, poremećaj u radu hormonalnog sistema (možda izazvan nekontrolisanim korišćenjem odredjenih kontracepata i sl. Čak loše uradjena „hemija “ kose ili neprestana želja da se bude platinska plavuša(staln gruba obrada kose). Postoje i nasledni faktori – retka kosa s javnom tendencijom ćelavljenja. Slabo snabdevanje kože glave posle preležanih bolesti. I ostalo. I eto vam Maske za rehabilitaciju kose! Pa, hoćete ponekad da „opalite iz topa po vrapcima“ - opalite, i zato verovatno sezonsko opedanje kose, hemija, preterano sušenje kose fenom i dr. U nekim slučajevima može dobro da pomogne i Balzam naročito u kombinaciji sa Mirradola (grupa B, aminokiseline, uključujući i cistin). Ili Mirra-Diovit. I Miranda-4 za zdravu crevnu mikrofloru (sinteza sa vitaminskom grupom B). I cink. Često i Medella može biti od koristi, i zajedničko kupanje u kadama sa Spa kompleksima. A, ako jož i postoje siptomi androgenetskog ćelavljenja –to je prava stvar za masku.
 • Кako pravilno da se koristi Maska za rehabilitaciju kose? Koliko često koristiti?
  • Кoliko dugo držati masku? 15 minuta – preporučuje se, „srednjestatističko", dovoljno vreme da korisne materije prodru u ćelije kože i da sredstvo počne da deluje. Dalje – individualni program. Iz stečenog iskustva srednje vreme primene 30 i više minuta, do sat vremena. Možete zamotati glavu toplim peškirom za vreme primene maske.. Kako često da se primenjuuje? Maska se primenjuje posle početka opadanja kose svaki drugi dan ili svaki dan u toku minimalno mesec dana. Onda se prelazi na mirniji režim – 1-2 puta nedeljno. Pri umerenom opadanju kose dobre rezultate dajen svakodnevna primena spreja-surutke za kosu i Maske 1-2 puta nedeljno. Pri intenzivnom progresivnom opadanju kose: maska svaki drugi dan, sprej-surutka svaki dan. Najintenzivnije varijante: Maska – svaki dan, sprej-surutka - 2 puta dnevno ili Maska i Balzam za kosu naizmenično svaki dan i sprej-surutka ujutro i uveče. Kako nanositi masku? Nanosi se na koću glave i utrljava uz pomeranje skalpa. Iz iskustva naših distributera: «Primenjujem je na sledeći način: istiskujem malo na ivicu lavaboa, vrhovima prstiju natapam masu i utrljavam u koren kose, istiskujem 2-3 puta, ukupno za jedan prijem potrošim manje od 2,5 kafene kašike. Kosa mi je do ramena. Umotavam glavu suvim peškirom i obavljam sve kućne poslove. Držim oko 1 sat“. „Istiskujem malo na dlan, protrljavam prstima, rukama dodirujem kosu u utrljavam u kožu glave“. Istiskujem neposredno iz dispensera po kosi, zatim rasporedjujem po koži glave i utrljavam“.
 • Može li da se stalno koristi Šampon protiv peruti ili je potreban tretman? Može li Šampon protiv peruti isušiti kožu glave?
  • Šampon protiv peruti bi trebalo koristiti svo vreme lečenja od peruti, njegova primena u odredjenom tretmanu neće dati željeni rezultat. Peritionat cinka koji se koristi u šamponu od peruti kao jedinjenje protiv peruti je dokazan u lečenju protiv gljivica i ne suši kožu glave. Cink je potreban za normalizaciju rada masnih žlezda, kao i za rad antioksidantnih sistema kože. U kozmetičkim sredstvima cink se korist u obliku raznih jedinjenja koji se široko upotrebljavaju u kozmetičkim sredstvima. – od zaštite od sunca, protiv peruti do sredstava protiv akne, antiperspirantima i dekorativnoj kozmetonici. Najčešće se govori o oksidu cinka, eto on je gigroskopičan i od njegove primene se suši koža, koristi se u 100% obliku.