Prijava za korisnike:

Naše kreacije i istraživanja

MIRRA-KALCIJUM i problem prekomerne težine

Kako je korisno ponekad prelistavati stare časopise! Nedavno sam obratio pažnju na izvanredan članak "Kozmetika i medicina", na temu "Kalcijum iz mleka stimuliše uklanjanje masti." Baš negde u to vreme mi iz proizvodnje smo razmišljali da dijetetske suplemente uvrstimo u ishranu naše kompanije Mirra. I toliko se ovaj članak pokazao zanimljivim, da sam odlučio da informaciju podelim sa svim našim čitaocima.
 
Ukoliko ishrana ne sadrži dovoljno kalcijuma, povećana je sinteza dihidroksivitamina D i apsorpcija kalcijuma od strane adipocita (masnih ćelija), dok je rastvaranje lipida inhibirano i dolazi do akumulacije masnog tkiva. Ukoliko dijeta sadrži dosta jestivog kalcijuma, odvija se sasvim obrnut proces (pri čemu kalcijum još i sprečava gubitak mišićne mase tokom mršavljenja).
 
A sve je počelo od toga što su naučnici iz Tenesija, države u Severnoj Americi, postavili pitanje: Kako utiče nivo potrošnje i izvor kalcijuma na tempo gubitka masti kod niskokalorijske dijete.
 
Najbolji stručnjaci su šest meseci vršili veoma detaljna ispitivanja. Eksperiment je obuhvatio 302 osobe sa prekomernom težinom, koje su dobijale kalcijum na sledeće načine:
а) standardna dijeta (400-500 mg kalcijuma),
б) obogaćena dijeta,
в) posebni proizvodi, koji su sadržali dosta kalcijuma iz mleka.
 
Naučnici su dobili sledeće rezultate:
а) osobe, koje su primale kalcijum u okviru standardne niskokalorijske dijete, izgubile su 6% težine,
б) dijeta obogaćena kalcijumom rezultirala je smanjenjem težine od 8-9%,
в) grupa koja je primala kalcijum iz mlečnih proizvoda, smanjila je težinu za rekordnih - 11-12%!!
 
Zanimljivo je da je gubitak masti u poslednje dve grupe rastao u poređenju sa prvom grupom za 38 i 64%, pri čemu pretežno u središnjem delu trupa.
 
Dakle, za gojazne ljude najefikasniji i fiziološki izvor kalcijuma predstavljaju mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masnoće!
 
A sada, setite se, u kojoj formi je prisutan ovaj hemijski element u periodnom sistemu D.I. Mendeljejeva u našem proizvodu MIRRA-KALCIJUM? Ispravno, u obliku laktata. Laktat je so mlečne kiseline.
 
Ispostavilo se da onaj ko unosi MIRRA-KALCIJUM za jačanje zuba i kostiju, istovremeno dobija veliki bonus - gubitak težine!
 
Mršavite uzdravlje!

А.S. Golupkov,
doktor hemije, glavni tehnolog

*Kada se koristi materijal iz članka, obavezan je hiperlink ka izvoru